Ik ben geïnteresseerd in de geschiedenis van de familie Donkers. Ik stam af van een Brabantse familie die zich bezighield met de lakenhandel. Ze woonden aan de Grote Markt in Den Bosch. Deze stad had een belangrijke lakenmarkt. Laken was in de middeleeuwen een dure stof geweven uit wol. Zelf stam ik af van een bastaardtak, namelijk van Zeger Donckers. Hij was door lakenhandelaar Wouter Donckers bij een boerendochter in Veghel verwekt. Onder druk van zijn moeder (die hem wilde onterven en een flink bedrag op de erfenis inhield voor Zeger) heeft hij het kind erkend. Nazaten van Zeger verhuisden naar Erp en Boekel, waar mijn directe familie vandaan komt.

Historicus dr. Leo Adriaenssen (1945-2012), heeft veel onderzoek gedaan naar de Brabantse lakenhandel en in het kader daarvan een uitermate uitvoerig, zeg maar uitputtend werk geschreven over mijn voorouders van Donkers-zijde. Zeven eeuwen Donkers, Donckers, De Doncquers. Boeren, burgers en baronnen uit 2012 telt maar liefst 1156 pagina’s en 5974 voetnoten.

Familiewapen van Melchior Donckers (1634-1689) als zwanenbroeder van de Lieve-Vrouwebroederschap te ’s-Hertogenbosch. Het zwart zou verwijzen naar donkerte en duisternis (als oorsprong van de naam Donkers); de achtpuntige sterren naar Melchior en andere verwanten als lichten in de duisternis.

De lakenmarkt in ‘s Hertogenbosch op een schilderij met die naam uit ca. 1530. De schilder is onbekend. Het hangt prominent in het Noordbrabants Museum. De familie Donckers zou gewoond hebben aan de Grote Markt in een van de witte huizen rechtsboven, in het pand waar momenteel hotel-restaurant De Leeuwenborgh gevestigd is.